Sernik idealny - ciężki i wilgotny/ taty ulubiony.



Aż dziwne, że ten gość jeszcze na moim blogu się nie pojawił! A przecież jest on jednym z moich i taty ulubieńców. Wprost kochamy serniki! (ale BEZ! rodzynek ;p)
Na ten przepis pracowałam chyba z rok. Ciągle nie był taki, jak powinien być.
W końcu się udało! Zwarty, ciężki, wilgotny i mocno serowy. Wyszedł przepyszny :)

 A może w tym roku sernik zagości na Waszym świątecznym stole? ;)

Składniki/ kruchy spód:

-250 g mąki
- jajko
- pół kostki masła
- 100 g cukru
- szczypta soli
- cukier waniliowy

Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić do lodówki.
Wysmarować blachę tłuszczem, posypać bułką tartą i wyłożyć schłodzonym ciastem. Nakłuć widelcem i piec ok.15 nim w 180ºC .

Składniki/ masa serowa:

- 1 kg twarogu (3 x mielonego, ja to robię za pomocą blendera - dużo szybciej ;))
- 1,5 szkl cukru
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 6 jajek
- 125 ml śmietany kremówki 30% (dałam trochę więcej, bo masa wyszła gęsta - wszystko zależy od twarogu)
- cukier waniliowy

Ser (zblendowany wcześniej) miksować (mikserem na średnich obrotach - by masa się za bardzo nie napowietrzyła) z połową cukru, mąką, żółtkami (wbijać po jednym - lepiej się rozprowadzą) i śmietanką. Pięć białek ubić na sztywno dodając pod koniec (stopniowo!) pozostały cukier (to utwardzi pianę). Do masy serowej dodać białka, wymieszać łyżką (lub mikserem na najmniejszych obrotach! krótko!)
Piec ok. 1 godz w 175 ºC  z parą wodną*. Studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

* na dno piekarnika wstawiam żaroodporne naczynie wypełnione wodą ( gdy wyparuje dolewam)

Dodatkowo:


- 100g czekolady gorzkiej i 100g czekolady mlecznej + łyżeczka masła (roztopione w kąpieli wodnej na polewę)
- płatki migdałowe lub tak jak u mnie potłuczone migdały (do posypania)




Komentarze

  1. mm.. kiedyś na pewno go zrobię.
    Pozdrowienia dla Taty!

    OdpowiedzUsuń
  2. ILE CUKRU DO MASY SEROWEJ?
    I co robisz z odsypaną szklanką cukru?

    Efka

    OdpowiedzUsuń
  3. Olciaky vel Olcik i zauberi: pozdrawiamy z tatą ;)

    Efka: już poprawiłam :) pozdrawiam!
    (odsypaną szkl cukru usztywiam białka)

    OdpowiedzUsuń
  4. cudowny:) ja się zawsze męczyłam z maszynką, aż w końcu ktoś mi podpowiedział przepuszczanie przez praskę do ziemniaków:) ... a i jeśli został choc kawałek to piszę sie na niego:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno jest idealny, bo wygląda idealnie!

    www.amatorskiegotowanie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Dla mnie każdy sernik jest dobry, ale przyznaję, że te ciężkie i wilgotne należą do czołówki. Już nie mogę doczekać się świątecznego sernika. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda znakomicie! To musi być dopiero przyjemność, kawałek sernika w towarzystwie taty.. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję wszytskim za komentarze i miłe słowa:)

    Agnieszko: ja również nie mogę się doczekać!
    Sue: Z tatą zawsze :)

    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Widać, Tato wie, co dobre!!:) Pysznie się prezentuje ten serniczek
    Zdjęcia po prostu cudne!
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. a gdzie śmietanka wyparowała???

    OdpowiedzUsuń
  11. UWIELBIAM sernik mmm pychota, szkoda, że nie ma w nim brzoskwiń bo lubię połączenie sernika z dodatkiem brzoskwiń ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. No właśnie milutka autorko przepisu a kiedy, gdzie i jak tę śmietankę dodać??? :-) Myślę, że ja bym ją również ubiła i zmieszała z masą twarogową wraz z tym białkiem delikatnie, żeby jak najmniej opadła. Dobrze myślę????A w piątek będę szykowała ciasta na urodziny męża mego sernikożercy więc miło by było taki pyszniutki upichcić. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. I jeszcze jedno jaka duża blaszka - dodam, że my lubimy dość wyokie serniki, takie plaskate to dla nas są mało apetycznie (mimo, że smak ten sam ale pierwsze zawsze jedzą oczy hihihihihi)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ah zapomniałam :) śmietankę dodajemy do masy serowej bezpośrednio :) przed białkami najlepiej (nie ubijam jej bo lubie ciężkie serniki i wilgotne) pozdrawiam! :)

      Usuń
  14. Justynko droga powiedz mi proszę jeszcze (dziś wieczór uczynię to cudeńko)jaka duża blaszka u Ciebie wychodzi???????Jak już napisałam lubię takie wyższe(znaczy moje oczy lubią) Dzięki za odpowiedź w sprawie śmietanki. Pozdrawiam.Ula

    OdpowiedzUsuń
  15. w tej chwili nie mam w domu tej blachy co jest na zdjęciu ale mam podobną (jak nie taką samą) i ma 40 cm x 24 cm :)
    pozdrawiam! i udanego sernika!

    OdpowiedzUsuń
  16. Kochane. Jakiego sera uzyć najlepiej? Czy wiaderkowy będzie ok?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raz robiłam z wiaderka, bo nie było czasu na mielenie. Ale lepszy wychodzi ze zwykłego twarogu takiego na wagę (kupuję półtłusty) - i tak jak podałam w przepisie 3x mielonego (ja blenduję zamiast mielić maszynką)
      pozdrawiam! i powodzenia!:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty