niedziela, 18 listopada 2012

Bardzo stary przepis na torcik owocowy.



W tym roku mamy zatrzęsienie jabłek, a to jeden z pomysłów jak je wykorzystać.
Przepis pochodzi ze starego, rodzinnego zeszytu kuchennego, którego pisanie zapoczątkowała moja babcia.
Ciasto to swoją historią sięga czasów, kiedy mnie jeszcze nie było na świecie, a przywędrowało do nas od cioci z Gorzowa.

Spód stanowi mocno alkoholowy biszkopt, następnie mamy krem maślany wymieszany ze startym surowym jabłkiem, a wszystko przykryte jest galaretką ze śmietaną - pycha!


Składniki:
Biszkopt:
-4 jajka
-cukier waniliowy
-nie cała szkl cukru
-4 łyżki mąki
-1 łyżeczka proszku

Jajka i cukier zwykły i waniliowy ubić na parze do białości i wystudzić.
Mąkę przesiać z proszkiem i wymieszać z ostudzoną masą - LEKKO!
Piec w nagrzanym piekarniku przez ok 40 minut - do suchego patyczka! (najpierk kilka minut na 160ºC potem podkręcić do 180ºC).

Krem:
-pół kostki masła
-2jajka
-olejek waniliowy - kilka kropli
-niecała szkl cukru pudru
-3 duże kwaśne jabłka

Jajka i cukier włożyć do metalowej miski i ustawić nad garnkiem z wodą. Podgrzewać w kąpieli wodnej jednoczesnie ubijając mikserem (ok.15 - 20 minut, aż masa uzyska biały kolor i kryształki cukru się rozpuszczą). Wyłączyć gaz, do garnka wlać teraz zimną wodę i ubijać masę, aż wystygnie. Masło ubić na puch z olejkiem i połączyć z masą jajeczną.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce - odsączyć, a następnie wymieszać z kremem.

Ostygnięty biszkopt nasączyć wódką z cytryną ( nie żałować! ponieważ krem jest słodki ! )
Następnie nakładamy krem z jabłkiem.
(RADA: najlepiej wszystko przygotowywać z obręczą od tortownicy!)

Dodatkowo:
-1/4 śmietany kwaśnej
-2 galaretki (przygotowujemy wg przepisu ale w połowie wody)

Ostygnięte galaretki (ale jeszcze płynne) mieszamy ze śmietaną i wylewamy na wierzch ciasta (można kilka razy uderzyć by usunąć pęcherzyki powietrza).
Całość chłodzimy, aż galaretka stężeje.
Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo atrakcyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wieki nie robiłam tego jabłecznika a jest taki pyszny :]

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten krem z jabłkami bardzo ciekawy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda pięknie, skorzystam z przepisu. Pozdrawiam i zapraszam do siebie http://wkuchniuli.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam serdecznie.
    Nominowałam Twojego bloga do Liebster Blog Award. Zapaszam do siebie http://wmojejmagicznejkuchni-czekoladowo.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń