wtorek, 26 lipca 2011

Zapachniało cynamonem.


Zapiekanka ryżowa z jabłkami.

Nic nowego i skomplikowanego... a jednak jak pysznego.
Dziś była pyszna, lekka słodka kolacja z tegorocznymi jabłkami.

Składniki (na 2-3 porcje): 


- szklanka ryżu
- 1kg jabłek (u mnie były kwaśne papierówki)
- trochę cukru
- cynamon
- masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego

Ryż ugotować z odrobiną soli.
Wysmarowane naczynko wyłożyć połową ryżu, położyć obrane i pokrojone w plastry jabłka, posypać cynamonem i szczyptą cukru. Przykryć resztą ryżu (można na wierzchu połozyć kilka wiórków masła).

Dodatkowo:
- jogurt naturalny i miód - do polania po upieczeniu.

*czasem do jabłek dodaję namoczone w rumie rodzynki i suszoną żurawinę.

9 komentarzy:

  1. Dziewczyno, jakże tu u Ciebie ślicznie, kolorowo, pachnąco! Ach, pozwól że zostanę tu na dłużej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, kusisz pysznościami :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. zapraszam! :)
    niedługo nowy przepis
    chwila przerwy spowodowana wyjazdem ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przypomniało mi się dzieciństwo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam to! i mogę jeść na śniadania, obiady i kolacje! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. też uwielbiam! ostatnio (korzystając z darów jesieni) dorzuciłam śliwki węgierki! wyszło super ;)

    OdpowiedzUsuń