Brownie z rukolą i niebieskimi migdałami.
Ciężkie, mocno czekoladowe, wilgotne ciasto, wszystkim dobrze znane jako Brownie.
Dodatek w postaci rukoli idealnie pasuje do czekolady przez swój lekko orzechowy smak.
Pojawiła się tam ona z powodu mojego wyjazdu do Włoch, a także za sprawą dwóch takich jednych, z którymi ciężko haruje w czasie sesji, a rukolę pochłaniamy tonami (tu chciałam ich pozdrowić!).
Do wypieku dodałam również migdały (kolor niebieski nawiązuje do moich projektów o niebieskich migdałach, które realizuje na studiach).
PS
kolor niebieski osiągnęłam dzięki barwnikowi spożywczemu.
Składniki:
200g czekolady (70% kakao)
250g cukru
cukier waniliowy
4 jaja
140g mąki
250g masła
100-150g migdałów (bez skórki)
szczypta soli (dość duża)
400g rukoli (zostawić trochę do posypania po upieczeniu)
400g rukoli (zostawić trochę do posypania po upieczeniu)
o rety. jestem pod wrażeniem.. tej innowacji.
OdpowiedzUsuńintrygujący przepis.
Niebieskie migdały, to Ci dopiero.. :) A na dodatek rukoli do brownie w życiu bym nie wpadła!
OdpowiedzUsuńwyszło pysznie :)
OdpowiedzUsuń