poniedziałek, 24 czerwca 2013

Kruche z truskawkami, rabarbarem i miętą.



Ciasto zrobiłam na wyjazd plenerowy. Blachę opróżniliśmy jeszcze zanim dojechaliśmy na miejsce.
Idealnie wyrosło, a kwaśny smak rabarbaru i truskawek świetnie pasował do słodkiego i wilgotnego wypieku. Dodatkowo do smaku dodałam listki mięty i melisy.


Składniki:
- 3 czubate szkl mąki
- 1 1/2 szkl cukru
- 7 żółtek
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyzki gęstej śmietany
- olejek pomarańczowy
- kostka masła
- rabarbar (pocięty w kostkę)
- truskawki

Posiekać wszystkie składniki, zagnieść ciasto, wstawić do zamrażalnika na 1 1/2 godz. Podzielić ciasto na pół, wyłożyć nim blachę (można rozłożyć papier do pieczenia), wyłożyć owoce, przykryć drugą połową ciasta (kładę kawałkami zostawiając wolne przestrzenie). Piec ok. 50 min (do suchego patyczka i aż się zarumieni) w 175-180º C. Wystudzić i smacznego!






1 komentarz:

  1. Takie ciasta lubie najbardziej: duzo owocow, malo ciasta.

    OdpowiedzUsuń