czwartek, 8 grudnia 2011

Perska Halwa - Smaki Iranu.



Niedawno moja koleżanka zabrała mnie na spotkanie z cyklu "Smaki podróży" (odbyło sie ono w Muzeum Etnograficznym w Poznaniu). Spotkanie prowadziła para, która niedawno wróciła z wycieczki z Iranu. Opowiadali o swoim pobycie, pokazywali zdjęcia, a wszystkiemu towarzyszył piękny zapach przygotowywanej halwy (podobno takim właśnie deserem uraczyła ich jakaś gospodyni w czasie ich podróży). Pod koniec spotkania przyszedł czas na degustację... Może nie jest to odkrycie Ameryki, bo w smaku przypomina kaszke manną ale z nutą orientalną! ;)

A oto zdobyty przeze mnie przepis:


Składniki:
- 1 szkl kaszy mannej
- 3/4 szkl cukru
- 3 szkl mleka
- 3 łyżki masła
- pół łyżeczki kardamonu
- szczypta szafranu
- 1 łyżka wody różanej
- 50 g daktyli
- 50 g migdałów

Podgrzać masło w garnku, dodaj kaszkę i podgrzewać kilka minut. Dodać kardamon, cukier i połowę migdałów i daktyli (posiekanych). Dodać mleko i szafran. Dobrze wymieszać i powoli gotować do uzyskania gęstego puddingu. Dodać wodę różaną. Udekorować pozostałymi migdałami i daktylami.
Podawać zarówno na ciepło jak i zimno :)

PS
Można gorące wlać do głębszego naczynia, gdy wystygnie i zgęstnieje można kroić jak ciasto.



7 komentarzy:

  1. Masz rację, że irańska halwa odkryciem nie jest, ale bardzo ją lubię :) Zresztą uwielbiam kuchnię perską za dodawanie do niemal każdego deseru wody różanej :)
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aleksandro: też ją bardzo lubię (jak wszystko z kaszką manna:)) również pozdrawiam

    DarkANGELiko i Angie: i pysznie smakuje :) - taki slodki ulepek (ale nie za słodki ;p) z bakaliami (można dodać inne orzechy i np. rodzynki) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiekne zdjecia... A co do odkryc, wydaje mi sie, ze to wlasnie male rzeczy - takie jak odpowiednie przyprawy - nadaja smak calosci :)

    OdpowiedzUsuń
  4. cz\y to w smaku kaszka czy nie to wygląda świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Niesamowite, co można wyczarować w kuchni. Twój deser wygląda obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń