czwartek, 22 grudnia 2011

Rogaliki od stu lat.



... od stu lat, bo chyba tyle ten przepis krąży już w naszej rodzinie.
Dla mnie to jeden ze smaków dzieciństwa, szczególnie te z serem i czarną porzeczką.
Najlepiej smakują mi gdy robi je moja mama (może z semtymentu;)), a cały urok w tym by się za bardzo przy nich nie starać. Tak więc idealne na świąteczną gorączkę!

Pyszne mięciutkie ciasto można nadziewać również wytrawnie np. kapustą z grzybami do barszczu; nadzieniem takim jak do pierogór ruskich...
A u mnie tym razem powstały w trzech słodkich wersjach: z dżemem z czarnej porzeczki, z serem, z jabłkami i cynamonem.



Składniki:


- 2 torebki cukru waniliowego
- 1 kg mąki
- 3 jajka
- 250 ml kwaśnej śmietany
- 10 - 12 dkg drożdży
- 500 g margaryny

Wsypać mąkę do miski, zrobić dołek, wkruszyć margarynę, wbić jajka, wlać śmietanę, dodać szczyptę soli i cukru, cukier waniliowy i wkruszyć drożdże. Po 15 minutach siekać ciasto nożem aż składniki się połączą. Włożyć ciasto do zamrażalnika na 1 godz. ( W pierwotnej wersji przepisu: Zawinąć ciasto w płótno i wrzucić do wiadra z zimną wodą. Gdy wypłynie jest gotowe.) Wałkować i dzielić na trójkąty, nakładać farsz i zwijać w rogaliki (do farszu ze świeżych jabłek najlepiej wycinać kwadraty i formować w koperty - jak na ostatnim zdjęciu). Gotowe rogaliki maczać w jajku, a następnie w cukrze (rafinada - gruby cukier). Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180ºC  do zrumienienia (ok.15 min - ale UWAGA to zależy od rodzaju i ilości farszu, ja zawsze piekę na oko;))).

W notesie babci jest również dopisek, że z tego ciasta można przygotować makowiec lub jabłecznik ;).







7 komentarzy:

  1. Jestem zakochana we wszelkich rogalikach :) Stare przepisy są moim zdaniem najlepsze...wiążą się z nimi wspomnienia :)
    Pozdrawiam
    Ola

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne sa takie przepisy zakorzenione w rodzinnej tradycji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie stare przepisy są najlepsze:)
    Zdrowych i wesołych Świąt oraz szczęśliwego Nowego Roku życzę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne i tak cudownie domowe są te Twoje rogaliczki! Uwielbiam tego typu wypieki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepisów na drożdżowe rogaliki nigdy za wiele. Ten będzie kolejnym, który wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. dziękuję Wam wszystkim! życzę wesołych, spokojnych i pachnących wypiekami świąt i szczęśliwego nowego roku! :)

    OdpowiedzUsuń