wtorek, 31 lipca 2012

Ciasto z porzeczkową bezą.




Pyszne proste ciacho ucierane z kolorową bezą.
Ciasto typowe na lato, słodycz bezy cudownie przełamana smakiem bardzo kwaśnej porzeczki.
Proste, efektowne i z chęcią się do niego wraca.
smacznego!:)


PS
Jako że ostatnio były pierwsze urodziny bloga (!), a nie było mnie w domu, w tym tyg obiecuję spóźniony(lepszy taki niż żaden) tort :) i może małą niespodziankę- jeśli sie uda.

Składniki:
-3 żółtka
-2/3 szkl cukru
-cukier waniliowy
-1 1/2 szkl mąki
-3 łyżki masła
-5 łyżek mleka
-2 łyżeczki proszku do pieczenia

Beza:
-3 białka
-250 g cukru
-szczypta soli
-2 łyżki soku z cytryny
-ok 700 g czerwonych porzeczek


Żółtka wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, utrzeć na puszystą masę. Do ucieranej masy dodać obie mąki wymieszane z proszkiem. Dodać stopione masło i mleko. Wymieszać.
Blachę wysmarować tłuszczem, opruszczyć bułką tartą. Wyłożyć ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200º C i piec 15 minut.

Schłodzone białka ubic z solą i cukrem na sztywną pianę, pod koniec dodać sok z cytryny. Wymieszać z odsączonymi owocami. Całość położyć na podpieczony spód i piec jeszcze 20 min w ok 170º C.




4 komentarze:

  1. Jakie apetyczne ciasto. :) Uwielbiam takie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie proste, a jak zachecajaco wyglada!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bosko. Uwielbiam bezy, a w połączeniu z kwaśnymi owocami to już w ogóle ;)

    OdpowiedzUsuń