sobota, 7 lipca 2012

Tort truskawkowy z amaretto.




Po długiej przerwie zaczynam od tortu z truskawkami!:)
Dwa różne, pyszne kremy, owoce sezonowe i puszysty biszkopt nasączony amaretto.

Biszkopt (upiekłam 2 by uzyskać tort piętrowy):

- 6 jaj
- 1 szkl mąki
- 1 szkl cukru
- proszek do pieczenia (pół łyżeczki)
- cukier waniliowy

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy dalej ubijając. Zmienijszyć obroty i stopniowo dodawać po jednym żółtku. Przesianą przez sitko mąkę, wymieszaną z proszkiem dosypywać małymi porcjami dalej ubijając (małe obroty). Całość przełożyć do formy wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.
Piec 15 minut w temp. 160ºC, gdy biszkopt znacznie urośnie zwiekszyć temp. do 180ºC i piec jeszcze ok. 20 minut - do suchego patyczka.
Biszkopt wyjąć i z 50 cm puścić na podłogę (by nie opadł)

Krem 1 (robiłam z podwójnej porcji):



- 2 jajka
- 1 szkl cukru
- pół masła
- pół margaryny

Jajka i cukier włożyć do metalowej miski i ustawić nad garnkiem z wodą. Podgrzewać w kąpieli wodnej jednoczesnie ubijając mikserem (ok.15 - 20 minut, aż masa uzyska biały kolor i kryształki cukru się rozpuszczą). Wyłączyć gaz, do garnka wlać teraz zimną wodę i ubijać masę, aż wystygnie. Masło i margarynę ubić na puch i dodać do niej krem, dobrze wymieszać.


Krem 2:

- 2 szkl mleka
- 1 szkl cukru
- 2 łyżki mąki (płaskie)
 - duży budyń śmietankowy (lub waniliowy)

W 1,5 szkl mleka rozpuścić cukier i zagotować (mieszać! by nie przypalić). W pozostałym mleku rozpuścić resztę składników i wlać to gotującego się mleka z cukrem. Energicznie mieszać, aż zgęstnieje (uwaga!!! łatwo się przypala). Masę wystudzić. Utrzeć pół kostki masła i pół kostki margaryny. Dodawać stopniowo budyń. Utrzeć na puszystą masę. Wyłożyć na masę jabłkową. Wyrównać i polać polewą czekoladową (ja w kąpieli wodnej stopiłam tabliczkę gorzkiej i mlecznej czekolady), polewa nie może być gorąca ponieważ masa maślana może zacząć się topić!

Dodatkowo:
- truskawki
- amaretto
-wiórki kokosowe (do ozdoby)

Ugotować kompot z części truskawek i odrobiny cukru, wystudzić; na końcu dodać sok z jednej cytryny i amaretto wg uznania.
Biszkopty przekroić na 3 blaty (z jednego biszkoptu wyciąć mniejsze krążki).
Blaty nasączać kompotem z amaretto, przekładać kremem 1 i przeciętymi na pół truskawkami.
Cały tort obłożyć i udekorować kremem 2.

Smacznego!







6 komentarzy: