Tort kawowy z truskawkami.
23 migdały w czekoladzie mój ulubiony krem kawowy, ogromna ilość truskawek, a wszystko nasączone amaretto...
ten tort zrobiłam na swoje urodziny.
PS
Polecam serwować prosto z lodówki, szczególnie w takie upały!
Biszkopt:
- 6 jaj
- 1 szkl mąki
- 1 szkl cukru
- proszek do pieczenia (pół łyżeczki)
- cukier waniliowy
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy dalej ubijając. Zmienijszyć obroty i stopniowo dodawać po jednym żółtku. Przesianą przez sitko mąkę, wymieszaną z proszkiem dosypywać małymi porcjami dalej ubijając (małe obroty). Całość przełożyć do tortownicy wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.
Piec 15 minut w temp. 160ºC, gdy biszkopt znacznie urośnie zwiekszyć temp. do 180ºC i piec jeszcze 20-30 minut - do suchego patyczka.
Biszkopt wyjąć i z 50 cm puścić na podłogę (by nie opadł)
Krem:
- 2 jajka
- 1 szkl cukru
- pół masła
- pół margaryny
- 2 czubate łyżeczki kawy sypanej
Jajka i cukier włożyć do metalowej miski i ustawić nad garnkiem z wodą. Podgrzewać w kąpieli wodnej jednoczesnie ubijając mikserem (ok.15 - 20 minut, aż masa uzyska biały kolor i kryształki cukru się rozpuszczą). Wyłączyć gaz, do garnka wlać teraz zimną wodę i ubijać masę, aż wystygnie. Masło i margarynę ubić na puch i dodać do niej krem, dobrze wymieszać. Kawę zaparzyć w bardzo małej ilości wody - schłodzić i wraz z fusami wlać do kremu - dobrze wymieszać (można mikserem).
Dodatkowo na poncz:
- amaretto szklanka
- cytryna wg uznania
- woda szklanka
Biszkopty przekroić na 3 blaty. Każdy nasączyć ponczem , kłaść krem i gęsto wykładać przecięte na pół truskawki. Całość obłożyć resztą kremu i ozdobić.
ślicznie wyglądają te kawowe kropeczki w kremie:)
OdpowiedzUsuńwszystkiego najlepszego!
Cudny tort... Jak ja kocham takie maślane kremy, cudo! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńpycha! ciekawe połączenie truskawek z kawą:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! I kawę i truskawki i torty w ogóle :) z racji, że jestem na diecie bezglutenowej może poradzisz jak zmodyfikować przepis by nadawał się dla osób z celiakią? Korzystam z mąk dostępnych tu: http://freedelikatesy.pl/produkty_bezglutenowe.html Pozdrawiam, Kaśka
OdpowiedzUsuńwystarczy w przepisie na biszkopt zastąpić mąkę zwykłą na tą którą Ty kupujesz!
Usuńpozdrawiam!
Rewelacja;)
OdpowiedzUsuń