niedziela, 27 kwietnia 2014

Chałka na słodko i wytrawnie.




Dziś proponuję Wam chałkę standardowo na słodko z masłem i powidłami, ale i w wersji z dodatkami wytrawnymi, gdzie jej lekka delikatna slodycz idealnie przełamuje smak.  (przepis do wykorzystania szczególnie kiedy chałka już zrobi się czerstwa).
Raz zostałam uraczona takim śniadaniem, było pyszne!
Smacznego!


Przepis na dwie chałki:

-1/2 kg mąki pszennej
-50 g masła
-100 g cukru
-50 g drożdży
-szczypta soli
-3zółtka
-szklanka mleka
-tłuszcz do formy
-roztrzepane jajko do posmarowania ciasta


Dwie długie, wysokie formy nasmarować tłuszczem.
Mleko lekko podgrzać.
Rozpuścić masło i wystudzić.

Drożdże rozkruszyć i dodać do mleka, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszać i poczekać aż zacznie rosnąć.
Makę przesiać i dodać szczyptę soli, wymieszać z pozostałym cukrem i zółtkami, dodać rozczyn drożdżowy. Wyrabiać gładkie , elastyczne ciasto, dodając stopniowo roztopione masło. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (najlepiej przykryć lnianą ścierką, żeby nie wyschło). Gdy ciasto podwoi objętość, podzielić je na 6 równych części i rozwałkować wałeczki. Zapleść dwa osobne warkocze, dobrze zlepiając końce. Chałki ułożyć w nasmarowanych tłuszczem formach, przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia, gdy wyraźnie zwiększą objętość nasmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C-200C; piec około 15-20 minut - na rumiany kolor.

Ale to nie koniec, chałki które mnie zachwyciły były namoczone w roztrzepanym jajku i usmażone na patelni,. Wiele razy robiłam tak ze zwykłym pieczywem kiedy było czerstwe, ale nigdy ze slodkimi wypiekami. Polecam! i wcale nie trzeba czekać aż nie będą już takie świeże.
Smacznego!




1 komentarz:

  1. Piękne te chałki i z pewnością pyszne. Ja uwielbiam z dżemem :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń