Perfekcyjny makowiec ( wieniec a'la rogal marciński ).



Święta trwają, a ja nie zdążyłam Wam złożyć życzeń! Wstyd!
Tak więc wszystkiego najlepszego! ;)

Dzisiejsza propozycja to makowiec, który wymyśliłam w zeszłym roku.
W te Święta też króluje na stole.

Przepis na bazie dodawanych w listopadzie Rogali Marcińskich.

Składniki:
Ciasto:


- 1 szkl ciepłego mleka
- 1 łyżka sychych drożdży (dałam ok 30 g zwykłych)
- 1 jajko
- cukier waniliowy
- aromat pomarańczowy ( dałam dosłownie 2 krople)
- 3 i 1/2 szkl mąki
- 3 czubate łyżki cukru
- 225 g masła (miękkiego)

Drożdże dodać do ciepłego mleka, wsypać cukier, zamieszać i pozostawić na kilka minut.
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, 2 łyżki masła i rozetrzeć całość palcami. Dodać rozczyn drożdżowy, jajko cukier waniliowy, aromat i całość szybko zagnieść na gładką i lepiącą masę. Schłodzić 1 godz. w lodówce.
 Rozwałkować na prostokąt ok.35 x 25 cm, rozsmarować (wetrzeć) masło zostawiając margines. Krótsze boki złożyć do środka na zakładkę, rozwałkować jeszcze raz, złożyć ponownie - znów krótsze boki do środka i rozwałkować (gdy mocno sie klei, mozna podsypać mąką ale mało!). Schować ciasto do lodówki na 45 min. czynność powtórzyć 3 razy. Ciasto schować na noc do lodówki. Wyjąć 20 min. przed robieniem ciasta.


Nadzienie:

- 300 g maku
- 100 g obranych migdałów
- 100 g orzechów włoskich
- 50 g orzechów laskowych
- 3/4 szkl cukru pudru
- 2 łyżki miodu
- 100 g masy marcepanowej (dałam taki zwykły chlebek marcepanowy)
 - 4 łyżki rodzynek
- 2 łyżki skórki pomarańczowej
- 2 łyżki śmietany kwaśnej
- 4 biszkopty
- olejek migdałowy
- 2-3 łyżki rumu

Mak zagotować w mleku (bardzo szybko chłonie więc trzeba co jakiś czas dolewać), zostawić na ok pół godz. by trochę spuchł. Odcedzić ok.40 minut. Zmielić raz i ponownie zmielić tym razem dodając marcepan, biszkopty orzechy włoskie i migdały (jeśli ktoś woli można orzechy posiekać by były lepiej wyczuwalne w nadzieniu). Dodać skórkę, rodzynki, rum, olejek, śmietanę, cukier i miód i dobrze wymieszać. Masa powinna być lepka ale nie płynna.

Ciasto rozwałkować, farsz kłaść przy podstawie prostokąta i zwinąć w rulon. Ciąć krążki ok, 2 cm., układać w wieniec na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawić w ciepłym miejscu, pod ściereczką do wyrośnięcia na ok. 40 min.

Dodatkowo:

- jajko + 2 łyżki mleka do posmarowania
 - orzechy lub migdały do posypania
- skórka pomarańczowa do posypania

 Przed wstawieniem do piekarnika posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać orzechami. Piec ok. 20-30 minut ( do suchego patyczka i zarumienienia ciasta) w temp. 180°C.






Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty