wtorek, 7 lutego 2012

Torciki bezowe z kremem kawowym i powidłami.



Jako że ostatnio dodane pączki były niemalże na samych żółtkach, zostało mi osiem białek.
Czyli wypadałoby zrobić... BEZY :) i to nie byle jakie!
Dzisiaj zapraszam na: "Torciki bezowe z kremem kawowym i powidłami"  :) -> przepis  mojego autorstwa.
Mocno słodkie, z pysznym równie słodkim kremem, a do przełamania smaku śliwki węgierki.

Składniki, bezy:

- 8 białek
- 450 g cukru pudru
- cukier lub esensja waniliowa

Białka ubić mikserem na sztywną pianę (nie zadługo by nie "przebić" piany). Ciągle ubijając stopniowo dodawać 200 g cukru pudru. Gdy piana podwoi objętość dodać cukier waniliowy. Ubijać aż piana będzie bardzo sztywna, gładka i lśniąca. Stopniowo dodać pozostały cukier i ubijać aż masa będzie przylegać do trzepaczek miksera. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciskać za pomocą rękawa cukierniczego krążki o średnicy ok. 10 cm (wyszło mi 14 sztuk - czyli 7 torcików).
Piec/suszyć ok. 1 godz w  110 - 140ºC .

Krem:

- 2 jajka
- 1 szkl cukru
- pół masła
- pół margaryny
- 2 czubate łyżeczki kawy sypanej

Jajka i cukier włożyć do metalowej miski i ustawić nad garnkiem z wodą. Podgrzewać w kąpieli wodnej jednoczesnie ubijając mikserem (ok.15 - 20 minut, aż masa uzyska biały kolor i kryształki cukru się rozpuszczą). Wyłączyć gaz, do garnka wlać teraz zimną wodę i ubijać masę, aż wystygnie. Masło i margarynę ubić na puch i dodać do niej krem, dobrze wymieszać. Kawę zaparzyć w bardzo małej ilości wody - schłodzić i wraz z fusami wlać do kremu - dobrze wymieszać (można mikserem).

Odłożyć połowę krążków, a pozostałe 7 sztuk ozdobić kremem (najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego) tak by pośrodku zostało wgłębienie. W ten dołkek robić sporego kleksa z powideł, teraz każdy torcik przykryć jednym z odłożonych krążków bezowych.

Smacznego! ;)






12 komentarzy:

  1. rano biegnę do sklepu po składniki!

    OdpowiedzUsuń
  2. niesamowite! uwielbiam bezy!fajnie że przełamałaś słodycz powidłami:) musiało być pysznie

    OdpowiedzUsuń
  3. piekne zdjęcia!
    torciki urocze. dodaje do akcji, bez zawahania!

    OdpowiedzUsuń
  4. te bezowe czapy są prześliczne. ta delikatna biel kusi, oj kusi.. :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. to coś dla mnie:) Kocham bezy od dzieciństwa:)

    OdpowiedzUsuń
  6. To także coś dla mnie, uwielbiam bezy:)
    Torciki wyglądają bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale mroźnie wyglądają :D Piękne i smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
  8. było pysznie!
    dziękuję za komentarze!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. czegos takiego własnie szukałam :) dziekuję będę robić w piątek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :)
      mam nadzieję, ze będą smakować :)
      pozdrawiam

      Usuń
  10. Śliczne śliczności, takie urocze i dziewczęce, aż szkoda by mi było jeść:)

    OdpowiedzUsuń