piątek, 18 stycznia 2013

Sernik krakowski.





Zaległy wpis na pyszny wilgotny sernik krakowski! taki prawdziwy z kratką :)
Gościł u mnie na świątecznym stole.

PS
Muszę przyznać, że ciocia Krakowianka poprosiła o przepis :)


Składniki:
Ciasto:
-30 dag mąki pszennej
-20dag cukru
-15 dag masła
-2 jajka
-2 łyżki proszku do pieczenia
-sól

Masa serowa:
-75 dag tłustego sera twarogowego mielonego x2
-30 dag cukru
-15 dag rodzynek
-4 jaja
-1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-cukier waniliowy
-olejek pomarańczowy (dałam taki domowej roboty z kawałkami skórki)
-3 łyżki kwaśnej tłustej śmietany

Lukier (robiłam na oko):
-cukier puder
-rum
-sok z cytryny

Mąkę przesiać. Jaja utrzeć z cukrem, dodać połwę mąki, szczyptę soli, proszek do pieczenia i ucierać na gładką masę. Masło drobno posiekać z pozostałą mąką, dodać do masy jajecznej, wymieszać i wyrobić sprężyste ciasto. 2/3 ciasta użyć do wyłożenia dna i boków prostokątnej blachy, pozostałe ciasto włozyć do lodówki.

Rodzynki umyć (ja dodatkowo namoczyłam w rumie). Ser wymieszać ze śmietaną i ucierając dodawać cukier, jajka, cukier waniliowy, aromat, mąkę ziemniaczaną, a na końcu rodzynki. Masę wyłożyć na ciasto. Resztę cista rozwałkować, kroić paski i układać na masę serową w postaci kratki. Piec ok godz. w temp. 180-190ºC - najlepiej z parą wodną jak w dawno dodanym przepisie na sernik idealny, ciężki i wilgotny (na dno piekarnika wstawiam żaroodporne naczynie wypełnione wodą).
 Studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, następnie polukrować.



1 komentarz:

  1. Nigdy nie piekłam sernika krakowskiego - a to przecież klasyka! Twój wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń