Wieniec makowy II.




Rok i dwa lata temu na święta piekłam wieniec makowy - ala rogal marciński. Jest pyszny ale samo ciasto jest dość pracochłonne. W tym roku nie miałam tyle czasu więc jako bazę wykorzystałam ciasto z tych rogalików. Nadzienie stanowiły wszystkie pyszności jakie znalazłam w kuchni.
Smacznego!




Składniki:

Ciasto:
- 2 torebki cukru waniliowego
- 1 kg mąki
- 3 jajka
- 250 ml kwaśnej śmietany
- 10 - 12 dkg drożdży
- 500 g margaryny

 Wsypać mąkę do miski, zrobić dołek, wkruszyć margarynę, wbić jajka, wlać śmietanę, dodać szczyptę soli i cukru, cukier waniliowy i wkruszyć drożdże. Po 15 minutach siekać ciasto nożem aż składniki się połączą. Włożyć ciasto do zamrażalnika na 1 godz. ( W pierwotnej wersji przepisu: Zawinąć ciasto w płótno i wrzucić do wiadra z zimną wodą. Gdy wypłynie jest gotowe.)

Nadzienie:

- 300 g maku
- 100 g obranych migdałów
- 100 g orzechów włoskich
- 50 g orzechów laskowych
- 3/4 szkl cukru pudru
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki rodzynek
- 2 łyżki skórki pomarańczowej + aromat
- suszone morele i śliwki (posiekane)
-kieliszek rumu
-kieliszek amaretto
- 2 łyżki śmietany kwaśnej
-4 jaja (3 do maku i 1 do posmarowania ciasta)
- olejek migdałowy
- 2-3 łyżki rumu
- 2 łyżki bułki tartej

 Mak zagotować w mleku (bardzo szybko chłonie więc trzeba co jakiś czas dolewać), zostawić na ok pół godz. by trochę spuchł. Odcedzić ok.40 minut. Zmielić raz i ponownie zmielić tym razem dodając orzechy włoskie i migdały (jeśli ktoś woli można orzechy posiekać by były lepiej wyczuwalne w nadzieniu). Dodać skórkę, rodzynki, suszone owoce, rum, amaretto, olejek, śmietanę, cukier i miód, jajka, bułkę tartą i dobrze wymieszać. Masa powinna być lepka ale nie płynna.

Ciasto rozwałkować, farsz kłaść na dwóch krańcach prostokąta i zwinąć je ku środkowi w dwa rulony. Ciąć krążki ok, 2 cm., układać w wieniec na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawić w ciepłym miejscu, pod ściereczką do wyrośnięcia.

Dodatkowo:

- jajko + 2 łyżki mleka do posmarowania
- orzechy lub migdały do posypania
- skórka pomarańczowa do posypania

  Przed wstawieniem do piekarnika posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać orzechami. Piec ok. 30 minut ( do suchego patyczka i zarumienienia ciasta) w temp. 180°C.




PS
Inna propozycja podania:


Komentarze

  1. Uwielbiam makowe wypieki. Szkoda, że poza okresem świątecznym sa tak mało popularne. Wieniec wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty