czwartek, 7 lutego 2013

Mini pączki serowe.




Tego przepisu szukałam dobre pare godzin; wszystkie pączki serowe były robione na proszku do pieczenia, a ja chciałam takie drożdżowe. W końcu się udało! Była to mała książeczka w zbiorach mojej babci, tak stara, że wyblakła, zniszczona okładka była nie do odczytania. Są to ulubione pączki mojego brata - zwykłe, serowe, bez nadzienia.
Są puszyste, miękkie i bardzo ładnie wyrośnięte - polecam przepis :)  (kupne nie mają szans).


Składniki:

-2 szkl mąki
-300g sera
-4 łyżki cukru + cukier lub olejek waniliowy
-1/3 szkl mleka (ciepłego)
-1 łyżka margaryny (roztopionej i wystudzonej)
-3-4 gad drożdży
-2-3jaja
-1 żółtko
-tłuszcz do smażenia
-cukier puder do posypania


Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru dodać 2-3 łyżki mąki i mleko, dokładnie wymieszać; zostawić do wyrośnięcia.

Jaja i żółtko utrzeć z cukrem dodać zmielony twaróg, margarynę zorczyn i mąkę; wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ja wstawiłam do lekko nagrzanego piekarnika - ok 50 stopni).

Rozgrzać tłuszcz i smażyć pączki z obu stron.

PS
Z dopisków mojej babci:
- do gorącego oleju wrzucamy pół ziemniaka (z czasem go wymieniając) - dzięki temu tłuszcz tak szybko nie zbrązowieje.






4 komentarze:

  1. Lubię też taką mini wersję pączka, idealne na jeden gryz :) Serowych nie próbowałam, ale wszystko co z twarogiem jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis super, tylko ja zamiast bawić się z mieleniem twarogu dodaję ser do serników (najlepszy o smaku waniliowym z Biedronki ;-)))

    OdpowiedzUsuń