wtorek, 26 marca 2013

Babka czarno-biała.




Niby pogoda za oknem na to nie wskazuje ale mamy wiosne i już za moment święta.
Postanowiłam wypróbować przepis, który sama złożyłam z kilku innych. Jest to przepis na babkę marmurkową. Nie mieszałam jednak jasnej i ciemnej części, wolałam żeby kakaowy środek był w dużym kawałku i był mocno wyczuwalny.
Babka wyszła bardzo dobra, wilgotna i sypka, a na dodatek pięknie urosła.

PS
Piekłam ją w tortownicy z kominem.


Składniki:

- 230-240 g miękkiego masła
-150 g gorzkiej czekolady
- 1 szkl mleka
- 2/3 szklanki śmietany kwaśnej, najlepiej 18%
- 460 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 2 szkl cukru
- aromat pomarańczowy
- cukier waniliowy

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Wymieszać mleko ze śmietaną; mąkę z proszkiem do pieczenia; osobno roztrzepać jajka.
Miękkie masło utrzeć z  cukrem na puch (ok 10 min). Stopniowo dodawać jajka, cały czas miksując. Podczas ucierania dodać 2 łyżki mąki. Zmniejszyć moc miksera i stopniowo dodawać na przemian mąkę z proszkiem i mleko ze śmietaną (powtarzać czynność do wyczerpania składników).
Ciasto podzielić na dwie części, do jednej z nich dodać ostudzoną czekoladę. Tortownicę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą Piec p rzez 50 minut w temp. 170°C - bez termoobiegu - do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić babkę na kilka minut i dopiero wyjąć z formy.






4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Ja rónież, a ta jest bardzo dobra! szczególnie ta część czekoladowa.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Babka z czekoladą do klasyka, jednak nie jest łatwo zrobić dobrą babkę. Ładne zdjęcia. Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń