poniedziałek, 4 marca 2013

Bezowe muszle.




Tym razem serwuję bezy pod postacią dekoracyjnych muszli.

PS
Dawno temu na blogu podawałam przepis z użyciem cukru pudru, tym razem użyłam kryształu.


Składniki:

- 4 białka
- 200 g -250 g cukru
- szczypta soli
- cukier waniliowy

Białka ubić mikserem (najwyższe obroty) ze szczyptą soli. Gdy piana podwoi objętość dodać cukier waniliowy. Ubijać aż piana będzie bardzo sztywna, gładka i lśniąca. Następnie partiami dodać pozostały cukier.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciskać małe bezy za pomocą rękawa cukierniczego.
 Aby uzyskać tą chrupiącą skorupkę, surowe bezy należy posypać cukrem pudrem (za pomocą sitka lub przesiewaka), aż na powierzchni utworzy się cienka warstwa cukrowa, chwilę odczekać i powtórzyć czynność.
 Piec/suszyć ok. 40-50 min w 100ºC

PS
Żeby bezy były białe należy je przykryć papierem do pieczenia, lecz dopiero gdy już będą twardawe.


Smacznego!



2 komentarze:

  1. śliczne, jak zaczynam jeść bezy to nie mogę się od nich uwolnić, pomimo potwornego zasłodzenia ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wydaje mi się, że żeby uzyskać taki kształt, potrzeba sporo cierpliwości... Wyglądają prześlicznie :)

    OdpowiedzUsuń