sobota, 23 marca 2013

Tort dobosza.




Od dawna chciałam zrobić ten tort. Bardzo podoba mi się wykończenie ostatniego blatu biszkoptu, taflą skarmelizowanego cukru.
Dzięki temu, że blaty pieczemy osobno są bardzo równe i cienkie- co dobrze widać w przekroju ciasta.
Tort ma bardzo smaczny krem czkoladowy, a to dzięki deserowej czekoladzie (można dać pół na pół gorzką i mleczną)
Smacznego!

Składniki:
Ciasto:
-3 jajka
-100 g cukru
-1 łyżka esencji waniliowej
-100 g mąki pszennej

Masa:
-175 g czekolady deserowej
-175 g masła
-350 g cukru pudru

Karmel:
-100 g cukru
-4 łyżki wody

Dodatkowo (wg mojego uznania):
- amaretto do nasączenia biszkoptu
- powidła do przełożenia jednej warstwy

Na 4 arkuszach pergaminu narysować okręgi o średnicy 18cm.
W misce ubijać jaja i cukier elektrycznym mikserem ręcznym przez 10 minut albo do chwili, gdy masa stanie się puszysta, a po wyjęciu z niej łopatki miksera przez kilka sekund pozostanie wgłębienie. Wlać esencję waniliową i wymieszać. Przesiać do miski mąkę i wymieszać metalową łyżką. Wyłożyć jedną czwartą masy na blachę i rozprowadzić, aby wypełniła narysowany okrąg. To samo zrobić na drugiej blasze. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 100°C przez 5-8 minut albo do chwili, gdy ciasto nabierze złotobrązowej barwy. Ostudzić na metalowej kratce. W ten sam sposób upiec dwa kolejne placki.

Przygotować masę: roztopić czekoladę i wystudzić. Ubić masło, mleko i cukier puder na puszystą masę. Wlać czekoladę i rozetrzeć. Do rondelka o grubym dnie wsypać cukier i wlać wodę. Gotować na wolnym ogniu mieszając, aż cukier się rozpuści, a płyn będzie złoty. Zdjąć rondelek z ognia. Wylać na jeden z placków i pozostawić, aby masa stwardniała.

Nasączać kolejno blaty ciasta likierem i smarować kremem (pamiętając, że jeden z nich przekładamy powidłami) i sklejać tak aby na wierzchu został krążek z karmelem. Boki tortu posmarować kremem oraz ozdobić wierzch ciasta.





14 komentarzy:

  1. mmmm! ach, ta czekolada, aż czuję jak się każdy kęs rozpływa w ustach..

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, a ja myślałam, że to galaretka na wierzchu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięny, wyobrażam sobie, jak pysznie musi smakować :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, piękna dekoracja, zwłaszcza ta lśniąca karmelowa tafla:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda świetnie !! Tort polecamy bo jest bardzo dobry :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję
      Również polecam ;)
      bardzo mi smakował!

      Usuń
  6. Śliczny! Ma piękne karmelowe lustro!
    Pozdrawiam Cię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki wielkie ;)
      Pozdrawiam również

      Usuń
  7. Cudny! A ta polewa karmelowa na wierzchu majstersztyk. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wspaniale wygląda ten karmelizowany cukier, w ogóle piękny tort :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Karmel dodaje mu wyjątkowego uroku :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglada przepieknie! Idealny na wyjatkowe okazje.

    OdpowiedzUsuń