niedziela, 5 sierpnia 2012

Apple Pie z pierwszych papierówek! i kilka wskazówek do ciast kruchych.





Apple pie czyli amerykańska szarlotka, czyli kruche ciasto z jabłkami, a właściwie jabłka z ciastem.
Do tego aromatyczne przyprawy i jesteśmy w domu :)
*dla zainteresowanych, krótkie i ciekawe info. o historii amerykańskiego pie TUTAJ :)

Samo ciasto jest mało słodkie ale ładnie dopieczone, na złoty kolor i cudownie chrupiące. Cały smak ukryty jest wewnątrz tego wielkiego pieroga, a kryje się pod postacią jabłek i moich ulubionych przypraw - cynamon, gałka i kardamon.

Przepis znalazłam w książce z deserami Pierre'a Herme (dałam więcej cukru)

Składniki:
na kruche ciasto:
-250g mąki
-180g masła
-szczypta soli
-3 łyżki cukru pudru
-1 żółtko
-50 ml mleka

Pozostałe:
-40 g mąki
-30 g brązowego cukru
-cukier waniliowy
-cynamon 1/2 łyzeczki
- szczypta gałki i kardamonu
-800g jabłek
-sok z cytryny i 3 łyżeczki cukru
-1 jajko roztrzepane

Utrzeć kruche ciasto i schłodzić w lodówce 2 godz. Ciasto podzielić na 2 nierówne części i rozwałkować na okrągłe placki. Formę wyłożyć większym plackiem. Przygotować nadzienie: w misce wymieszać mąkę (40g), z brązowym cukrem, cukrem waniliowym i przyprawami, połową posypać ciasto ( to wyłozone w formie).
Nagrzać piekarnik do 200C.
Jabłka obrać i pokroić drobno(skropić cytryną i posypać cukrem), rozłożyć w formie w kształcie kopca, posypać pozostałą mąką z przyprawami. Na wierzchu wyłożyć drugi, rozwałkowany, mniejszy placek, wszytsko dobrze zlepić. Zrobić nacięcia i posmarować wierzch ciasta jajkiem. Piec 10 min, ponownie posmarować jajkiem, piec jeszcze ok 30 min.

Podawać na zimno lub ciepło np. z kulką lodów waniliowych.


Żeby KRUCHE było KRUCHE:
-tłuszcz do przygotowania ciasta powinien być miękki
-ciato można wyrabiać za pomocą robota kuchennego
-blachy i formy nie muszą być wysmarowane tłuszczem (wyjątkiem są małe foremki do drobnych wypieków)
-do przepisów o dużej zawartości tłuszczu nie dodajemy (podsypujemy) mąki gdyż ciasto wyjdzie zbyt kruche i twarde
-owoce należy zagniatać z ciastem na końcu
-ciasto zagniatamy najpierw krótko robotem na małych obrotach, póżniej dłużej i dokładniej na najwyższych, na końcu ręcznie na stolnicy (szybko)
-dobrze chłodzimy
-piekąc kruche spody np. na tort, nalezy pamiętać by nakłuć je dokładnie widelcem aby nie powstały pęcherzyki
-upieczone ciasto należy natychmiast oddzielić od formy i studzić - najlepiej na kratce.




4 komentarze:

  1. Justynko, kosztowałam tego ciasta w angielskich warunkach, ale podejrzewam, że nie było z przepisu Pierra. Dlatego szału nie było... Mam "Desery" i też chcę przygotować tego paja:)
    Apetyczne te jabłka w środku:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ach, wygląda niesłychanie. i na bank smakuje obłędnie. lubię bowiem jabłuszkowe ciasta i wiem już z góry, że bym była nim zachwycona!

    ciekawe te wskazówki. nigdy bym nie pomyślała, że robię jakieś błędy podczas przygotowywania kruche ciasta! a tu proszę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam Apple Pie. Istna jabłkowa bomba pod wspaniałym, kruchym ciastem...pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo cenne rady i bardzo piekne apple pie!

    OdpowiedzUsuń