wtorek, 14 sierpnia 2012

Najlepsze kruche na świecie (do każdych owoców).





Najlepsze, najszybsze i najprostsze :)
Przepis miał być już jakiś czas temu, ale przez chwilową nieobecność trafia na bloga dopiero dziś.
Jest na pewno wart uwagi, ciacho wychodzi naprawdę bardzo dobre, miękkie, świeże. Pasują do niego każde owoce, można wybrać jeden rodzaj ale też mieszać je dowolnie, dzięki czemu za każdym razem smakuje inaczej.
Ja serwuje je Wam dzisiaj z rabarabarem - lekko kwaśny, bardzo fajnie przełamuje smak.


Dodatkowo wspomne, że przy ostatnim przepisie dałam kilka wskazówek na temat ciast kruchych :)


Składniki:
- 3 czubate szkl mąki
- 1 1/2 szkl cukru
- 7 żółtek
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyzki gęstej śmietany
- olejek pomarańczowy
- kostka margaryny
(- w oryginalnym przepisie powinna być jeszcze łyżka smalcu ale ja jako wegetarianka dodaje łyżkę masła - o ile pamiętam :))

Posiekać wszystkie składniki, zagnieść ciasto, wstawić do zamrażalnika na 1 1/2 godz. Podzielić ciasto na pół, wyłożyć nim blachę (można rozłożyć papier do pieczenia), wyłożyć owoce, przykryć drugą połową ciasta. Piec ok. 50 min (do suchego patyczka i aż się zarumieni) w 175-180º C. Wystudzić i smacznego!





17 komentarzy:

  1. Ale ładnie wygląda :) i ile żółtek, musi być super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właśnie chyba przez te żółtka takie dobre i jeszcze nabiera ślicznego koloru :)
      ..u mnie w domu innago kruchego się nie robi

      Usuń
  2. Chętnie wypróbuję bo jestem w trakcie poszukiwania swojego ulubionego kruchego ciasta

    OdpowiedzUsuń
  3. Skoro tak je zachwalasz, nie pozostaje nic innego, tylko je upiec;)

    pozdrawiam serdecznie

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo ładnie wygląda, a przepis sobie zapiszę

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo bardzo polecam! :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda naprawdę świetnie. Zdziwił mnie brak masła, ale to na plus. Spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ojej, mój błąd - tak to jest jak się w nocy uzupełnia bloga :)
      niestety tłuszcz jest i to cała kostka margaryny, w końcu to kruche - inaczej by nie wyszło.
      pozdrawiam i dziękuje za zwrócenie uwagi!:)

      Usuń
  7. Piękne i klasyczne z wyglądu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. oj kocham takie kruchutkie ciasta.. takie mm .. po prostu ślinka cieknie na widok takiego cudeńka<3
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super wygląda, a chyba jeszcze lepiej smakuje, prawda?
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. prawda prawda!:)
      pozdrawiam również

      Usuń
  10. Przepis do wypróbowania, koniecznie! Prezentuje się przesmacznie :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Siedem świeżych, wiejskich żółtek w cudownym, kruchym cieście - to musi smakować obłędnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. prezentuje się wybornie hmm ciekawe jak smakuje dzięki zobaczymy czy mi się uda i jak będzie smakować ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. robiłam ;) było pyszne, smakowało wszystkim :)

    OdpowiedzUsuń