poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Kosmiczny tort urodzinowy.



Tort dla synka znajomej :)
Wyjątkowo dobrze zniósł wysoką temp. która panowała w poprzedni słoneczny weekend.
Wszystkim gościom bardzoo smakował.
Słodki krem maślany i krem czekoladowy przełożony kwaśną konfiturą z czarnej porzeczki.


Biszkopt (upiekłam 2):

- 6 jaj
- 1 szkl mąki
- 1 szkl cukru
- proszek do pieczenia (pół łyżeczki)
- cukier waniliowy

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy dalej ubijając. Zmienijszyć obroty i stopniowo dodawać po jednym żółtku. Przesianą przez sitko mąkę, wymieszaną z proszkiem dosypywać małymi porcjami dalej ubijając (małe obroty). Całość przełożyć do formy wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.
Piec 15 minut w temp. 160ºC, gdy biszkopt znacznie urośnie zwiekszyć temp. do 180ºC i piec jeszcze ok. 20 minut - do suchego patyczka.
Biszkopt wyjąć i z 50 cm puścić na podłogę (by nie opadł)

Krem1:


- 250 - 300 ml śmietanki kremówki 36%
- 100g czekolady gorzkiej
- 100g czekolady mlecznej
- cukier puder (wg uznania, dałam ok. 3 czubate łyżki)

 Śmietankę zagotować, wrzucić połamaną czekoladę, mieszać do rozpuszczenia, wyłączyć gaz, dodać cukier puder i jeszcze chwilę pomieszać. Wystudzić, schłodzić i ubić krem (mikserem).

Krem 2:


- 2 jajka
- 1 szkl cukru
- pół masła
- pół margaryny

Jajka i cukier włożyć do metalowej miski i ustawić nad garnkiem z wodą. Podgrzewać w kąpieli wodnej jednoczesnie ubijając mikserem (ok.15 - 20 minut, aż masa uzyska biały kolor i kryształki cukru się rozpuszczą). Wyłączyć gaz, do garnka wlać teraz zimną wodę i ubijać masę, aż wystygnie. Masło i margarynę ubić na puch i dodać do niej krem, dobrze wymieszać.

Poncz:

- 3/4 szklanki wody
- troszkę amaretto (można więcej - w wersji dla dorosłych)
- 5 łyżeczek (czubatych) cukru pudru
- sok z połówki cytryny

Każdy biszkopt przekroić na 3 blaty, nasączyć ponczem. Przekładać kolejno kremem czekoladowym i konfiturą, całość pokryć jasnym kremem.

PS
ozdoby wykonałam z lukru plastycznego, z przepisu który wykorzystałam w tortach komunijnych.







7 komentarzy:

  1. Torcik idealny, solenizant musiał być baaardzo ucieszony :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kosmicze klimaty! Jak uroczo! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super torcik, szukam właśnie inspiracji na 2 urodziny mojego synka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda niezwykle apetycznie i baaardzo kosmicznie!

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglada smacznie i widać że się podoba :)

    OdpowiedzUsuń