niedziela, 26 sierpnia 2012

Pieczona owsianka.



Dziś proponuje Wam pieczoną owsiankę, którą ostatnio poczęstowała mnie moja przyjaciółka.
Podała ją na dwa sposoby: z twarożkiem jogurtowym i dżemem z czarnej porzeczki oraz z masłem orzechowym i dżemem truskawkowym.

Jest pyszna, zdrowa, świetnie zastępuje pieczywo, a na dodatek łatwa i szybka w przygotowaniu.
Uwielbiam owsiankę, a tą z łatwością można zabrać do szkoły/pracy/na wycieczkę.
Moja ulubiona wersja to ta z twarożkiem i dżemem lub owocami sezonowymi (ale lubie ją także bez dodatków na wierzchu).
Na koniec dodam, że wypiekana jest bez tłuszczu, a całą słodycz zyskuje z owoców.
Na zdrowie!:)

Składniki:

- 2 banany
- 3 szkl płatków owsianych
- 1 i 2/3 szkl mleka
- 1 starte jabłko
- 1 łyżeczka proszu do pieczenia
- 0,5 łyżeszki sody oczyszczonej
- cynamon (daje dużo)
- imbir
- szczypta soli
- ulubione bakalie (orzechy, rodzynki, żurawina, wiórki kokosowe, słonecznik, pestki dyni, siemie lniane) u mnie tym razem : żurawina, rodzynki, migdały, skórka z cytryny, słonecznik, siemie

(-można dać trochę oleju - dodaje na oko łyżkę i miodu - ja nie daje, a dla czekoladoholików kakao ;))

Płatki zalać mlekiem, w tym czasie rozgnieść banany, zetrzeć jabłko, nastepnie wszystkie składniki połączyć i dobrze wymieszać. Można odstawić na chwilę żeby płatki napuchły - dzięki czemu owsianka będzie bardziej puszysta. Wyłożyć blachę papierem, przełożyć masę i rozsmarować, piec 40 min w 180ºC. Po upieczeniu pokroić.






21 komentarzy:

  1. cos jak ciasteczko! ale takie większe.

    OdpowiedzUsuń
  2. piecze się na całą blachę a później kroi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam zapiekane owsianki :D Nie ma to jak zacząć dzien od pysznego śniadania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Och, zdecydowanie lubię owsiankę w takiej postaci. :) Smakuje niemal jak ciasto, a jest przecież całkiem zdrowa.

    OdpowiedzUsuń
  5. Justyno! Wspaniała! Uwielbiam taką owsiankę!
    Ależ tu pysznie u Ciebie:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Trochę takie batoniki muesli :) Spróbuję na pewno!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi też je przypomina! pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Pieczona owsianka to idealne śniadanie na coraz chłodniejsze, powoli jesienne poranki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam pieczoną owsiankę, szczególnie jesienią i zimą to idealne śniadanko:) chociaż równie dobrze smakuje z letnimi owocami, wczoraj taką robiłam:D

    OdpowiedzUsuń
  9. pysznie i zdrowo - tak lubię najbardziej ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. zdecydowanie do wypróbowania - uwielbiam wszystko, co owsiane :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Muszę się w końcu zmobilizować i zrobić taką pieczoną owsiankę ;).

    OdpowiedzUsuń
  12. Kiedyś piekłam podobne ciasteczka :) Hm... ale nie pomyślałam, żeby urozmaicić smak jogurtem. Dzięki za pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo :) pyszne również z waniliowym serkiem homogenizowanym! pozdrawiam

      Usuń
  13. Dziękuję wszystkim za komentarze :)
    owsiankę bardzo polecam i życzę smacznego!
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepysznie. Wspaniała przekąska! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. http://ania-gotuje.blog.pl/tag/pancakes/

    OdpowiedzUsuń