Dyniowy wieniec i święto dyni!



Z przykrością muszę stwierdzić, że zdjęcia z festiwalu gdzieś wyparowały :( Jedyne co mi po nim zostało to dwie dorodne dynie (z czego część jednej z nich wykorzystana m.in. do tego ciasta;), reszta poszła do słoiczków). Na święcie dyni można było skosztować różnych pyszności, nie tylko związanych z tym jesiennym warzywem. Trafiłam na wspaniałe produkty z koziego mleka, chleb oparty na recepturze z II wojny, domowe nalewki i pyszne obwarzanki. Odbył się również konkurs na najwiekszą dynię - na prawdę robiła wrażenie!

Ciasto typowo jesienne, powiedziałabym nawet, że z nutką świąt ponieważ smakiem przypomina piernik.
Jest puszyste, miękkie i wilgotne z kawałkami orzeszków.
Smacznego!

Składniki:
- 2 szkl mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
- 115g masła
- 1 szkl cukru
- 2 jajka
- 1/2 szkl maślanki/ kefiru
- 1 szkl piure z dyni
- 1/2 szkl posiekanych orzechów (dałam włoskie, migdały i zproszkowane orzechy laskowe), można dać też rodzynki lub inne bakalie

Piure: 
Dynię obrać, pokroić w kostkę, włożyć do rondla, podlać troszkę wodą i dusić aż zrobi się miękka. Następnie rozgnieść ubijaczką do ziemniaków i chwilę odparować na dużym ogniu, przełożyć na sitko i odsączyć.



Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą, solą i przyprawami.
Masło utrzeć z połową cukru na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku cały czas mieszając. Miksując na wolnych obrotach dodawać na zmianę mąkę i maślankę, następnie piure z dyni i orzechy. Dokładnie wymieszać, ubić białka z odrobiną soli, dodać resztę cukru i jeszcze chwilę miksować. Pianę delikatnie ale dokładnie wmieszać do ciasta.
Ciasto przelać do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec 50 minut w 180 ºC. Ciasto studzić przez 30 minut po czym delikatnie odwrócić na talerz.
Wierzch posypać cukrem pudrem.








Komentarze

  1. ma bardzo ładny kolor, taki ciepły. też się muszę zabrać za ciasto z dynią :)

    OdpowiedzUsuń
  2. My tez co roku jezdzimy na Swieto Dyni na pobliskie gospodarstwo. Zawsze zamawiamy dyniowa zupe i placki (sa pyszne). W tym roku jeszcze nic z dyni nie robilam ale kiedy widze takie pyszne ciasto to czuje, ze czas najwazszy juz zaczac :)

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. kuchennefascynacje: dziękuję! ;)
    kaś i majka: Jak najbardziej polecam i życzę smacznego;)

    OdpowiedzUsuń
  4. mam do przetworzenia 7 kg dyni, więc na pewno skuszę się na jakieś ciasto ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mnie się bardzo podoba i chyba się na nie skuszę :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty