Pieczona owsianka.
Dziś proponuje Wam pieczoną owsiankę, którą ostatnio poczęstowała mnie moja przyjaciółka.
Podała ją na dwa sposoby: z twarożkiem jogurtowym i dżemem z czarnej porzeczki oraz z masłem orzechowym i dżemem truskawkowym.
Jest pyszna, zdrowa, świetnie zastępuje pieczywo, a na dodatek łatwa i szybka w przygotowaniu.
Uwielbiam owsiankę, a tą z łatwością można zabrać do szkoły/pracy/na wycieczkę.
Moja ulubiona wersja to ta z twarożkiem i dżemem lub owocami sezonowymi (ale lubie ją także bez dodatków na wierzchu).
Na koniec dodam, że wypiekana jest bez tłuszczu, a całą słodycz zyskuje z owoców.
Na zdrowie!:)
Składniki:
- 2 banany
- 3 szkl płatków owsianych
- 1 i 2/3 szkl mleka
- 1 starte jabłko
- 1 łyżeczka proszu do pieczenia
- 0,5 łyżeszki sody oczyszczonej
- cynamon (daje dużo)
- imbir
- szczypta soli
- ulubione bakalie (orzechy, rodzynki, żurawina, wiórki kokosowe, słonecznik, pestki dyni, siemie lniane) u mnie tym razem : żurawina, rodzynki, migdały, skórka z cytryny, słonecznik, siemie
(-można dać trochę oleju - dodaje na oko łyżkę i miodu - ja nie daje, a dla czekoladoholików kakao ;))
Płatki zalać mlekiem, w tym czasie rozgnieść banany, zetrzeć jabłko, nastepnie wszystkie składniki połączyć i dobrze wymieszać. Można odstawić na chwilę żeby płatki napuchły - dzięki czemu owsianka będzie bardziej puszysta. Wyłożyć blachę papierem, przełożyć masę i rozsmarować, piec 40 min w 180ºC. Po upieczeniu pokroić.
cos jak ciasteczko! ale takie większe.
OdpowiedzUsuńpiecze się na całą blachę a później kroi :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zapiekane owsianki :D Nie ma to jak zacząć dzien od pysznego śniadania :)
OdpowiedzUsuńOch, zdecydowanie lubię owsiankę w takiej postaci. :) Smakuje niemal jak ciasto, a jest przecież całkiem zdrowa.
OdpowiedzUsuńJustyno! Wspaniała! Uwielbiam taką owsiankę!
OdpowiedzUsuńAleż tu pysznie u Ciebie:)
Pozdrawiam!
Trochę takie batoniki muesli :) Spróbuję na pewno!
OdpowiedzUsuńMi też je przypomina! pozdrawiam :)
UsuńPieczona owsianka to idealne śniadanie na coraz chłodniejsze, powoli jesienne poranki :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam pieczoną owsiankę, szczególnie jesienią i zimą to idealne śniadanko:) chociaż równie dobrze smakuje z letnimi owocami, wczoraj taką robiłam:D
OdpowiedzUsuńpysznie i zdrowo - tak lubię najbardziej ;)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie do wypróbowania - uwielbiam wszystko, co owsiane :))
OdpowiedzUsuńMuszę się w końcu zmobilizować i zrobić taką pieczoną owsiankę ;).
OdpowiedzUsuńSmacznie zdrowo i lekko!:))
OdpowiedzUsuńKiedyś piekłam podobne ciasteczka :) Hm... ale nie pomyślałam, żeby urozmaicić smak jogurtem. Dzięki za pomysł :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :) pyszne również z waniliowym serkiem homogenizowanym! pozdrawiam
Usuńuwielbiam pieczoną!:)
OdpowiedzUsuńDziękuję wszystkim za komentarze :)
OdpowiedzUsuńowsiankę bardzo polecam i życzę smacznego!
pozdrawiam
Przepysznie. Wspaniała przekąska! pozdrawiam
OdpowiedzUsuńrewelacyjny pomysł!
OdpowiedzUsuńhttp://ania-gotuje.blog.pl/tag/pancakes/
OdpowiedzUsuńuwielbiam:)
OdpowiedzUsuń