Szarlotka pod migdałową chmurką...




Jedno z tych ciast, które zaraz po upieczeniu znikają z talerza (łakomstwo, jeszcze gorące ciasto + lody  "umiliły" wieczór pewnej osobie - ale nawet to nie było w stanie zbrzydzić tego wypieku;)) Jest to również pierwsze ciasto jakie w życiu upiekłam (inspirowane przepisem z jakiejś gazetki -  ta wersja po wielu modyfikacjach!- na korzyść). Polecam... i smacznego! ;-)


Kruche ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru
- cukier waniliowy
- 3 żółtka (gdy małe jajka to daje 4;))
- szczypta soli


Nadzienie: 
- 1 kg jabłek
- 1 cytryna (gdy jabłka kwaśne to pół)
- 100 g  rodzynek (można dodać suszoną żurawinę)
- rum do namoczenia rodzynek (polecam czeski - Tuzemsky)
- 100 g cukru
- cynamon

Beza migdałowa: 
- 3 białka
- 100 g cukru
- 100 g płatków migdałowych

Mąkę przesiać, posiekać z masłem, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka i szczypte soli. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię, schłodzić 30 min.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę, prażyć w dużym garnku, dodać startą skórkę z cytryny, wyciśnięty z niej sok, cukier i cynamon. Przykryć pokrywką i dusić tak by część jabłek się rozpadła i zrobił się mus (gdy będzie za bardzo wodniste odkryć pokrywę i odparować, jesli za gęste dodać troszke wody). Na koniec dodać  rodzynki z rumem (powinny godzinę przed robieniem ciasta postać by się przegryźć) i chwilę jeszcze podgrzewać. Nadzienie ostudzić.
Tortownicę wysmarować margaryną i wysypać garstką płatków migdałowych (mniej wiecej ma pokryć dno i kawałek brzegów), wyłożyć ciastem i napełnić musem. Piec 45 min w 180ºC. Z białek ubić pianę (najlepiej żeby były schłodzone i dobrze jest dodać szczyptę soli), pod koniec ubijania dodać cukier (usztywni pianę). Do gotowej piany dodać płatki migdałowe (zostawić troszkę do posypania ciasta po wierzchu) lekko wymieszać. Pianę wyłożyć na ciasto obsypać płatkami i piec jeszcze 15 minut - do zezłocenia bezy.

Komentarze

  1. cudowny pomysł z tą migdałową bezą na wierzchu ;]
    ja zazwyczaj robię z kruszonką cynamonową ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne jabłkowe nadzienie pod migdałową pierzynką!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty