wtorek, 2 sierpnia 2011

Wieniec jagodowy.

Ciasto powstało przez przypadek. Kiedy kończył się piec (wczoraj dodany) muffinowiec mama wróciła z zakupów i okazało się, że też kupiła owoce na ciasto i teraz mamy ich za dużo... i tak powstał ptysiowy wieniec jagodowy. Pyszny (o czym świadczy ostatnie zdjęcie;)), świeży, nie za słodki - jak to ciasta ptysiowe. Przepis długi ale na prawdę bardzo prosty i szybki do wykonania.

Ciasto:
- 1 szkl mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 łyżeczka cukru
- 12,5 dag masła
- szczypta soli
- proszku do pieczenia na końcu łyżeczki

- do przygotowania tortownicy: 1 łyżka margaryny i 1 łyżeczka mąki pszennej

Szklankę wody zagotować z masłem, najlepiej w rondlu.
Zdjąć rondel z ognia i wsypać przesianą wcześniej przez sito mąkę. (Ważne aby w czasie gotowania z mąki nie zrobiły się grudki. Dlatego rondel należy zdjąć z ognia i dopiero wsypać mąkę.) Mieszać tak długo, aż powstanie kluskowate, gładkie ciasto. Stale mieszając podgrzewać ciasto jeszcze minutę. (Przez takie zaparzanie/podgrzewanie ciasto będzie twardsze. Oznaką wystarczającego zaparzania ciasta będzie cienka ,,skorupka" na dnie rondla. Zaparzanie odbywa się w wysokiej temp.) Gorące ciasto natychmiast przełożyc do miski. Ciasto należy dalej wyrabiać za pomocą miksera (koncówką ze spiralnymi hakami). Następnie należy dodawać po jednym jajku, cały czas mieszając -najwyższe obroty (jajka dodaje się do gorącego ciasta). Ciasto powinno lśnić i zwisać z łyżki długimi płatami. Na koniec do ostudzonego ciasta dodajemy proszek do pieczenia i dobrze miksujem (nie wolno dodać do ciepłych składników, gdyż jego działąnie będzie przedwczesne i proszek nie spulchni ciasta).
Tortownicę z kominem wysmarować margaryną i obsypać mąką. Ciasto wyłożyć łyżką do tortownicy i piec przez 20 minut w piekarniku z nawiewem nagrzanym do 180ºC. Następnie zmniejszyć do 100ºC  i suszyć cisto jeszcze 15 min. Ważne by podczas pieczenia nie otwierać piekarnika, gdyż ciasto opadnie. Wystudzone ciasto przekroić poziomo na pół.

Krem:
- 1,5 szkl jagód
- 250g serka mascarpone
- 250ml śmietanki kremówki
- 5 łyżek cukru pudru

Schłodzoną kremówke ubić na sztywno (nie za długo bo zrobi sie masło).
3/4 szkl jagód, serek mascarpone i cukier puder utrzeć blenderem. Do masy dodać ubitą kremówke i pozostałe jagody, wszystko wymieszać dokładnie łyżką.
Schłodzony krem położyć na jedną część ciasta i przykryć drugim płatem. Udekorować pozostałymi jagodami.

Ciasto nie należy do ciast, które długo zachowują świeżość i mogą stać, gdyż od masy jagodowej ptysiowe krążki miękną.

6 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie! Chętnie bym widziała taki wieniec na moim stole w towarzystwie ciepłej herbatki;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota, wygląda obłędnie :-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. prześlicznie wygląda. Te jagody w kremie - mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. dziekuję ;)
    został jeszcze ostatni kawałek

    OdpowiedzUsuń
  5. Cuuuuudnie wyglada! muszę zrobić coś takiego:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń