niedziela, 21 sierpnia 2011

Wytrawny sernik austriacki.


Przepis pochodzi z bardzo starej książeczki, która od zawsze była w naszej kuchni;).
Placek austriacki na kruchym spodzie pysznie smakuje z odrobiną kwaśnej śmietany i koperkiem. Taki wytrawny sernik to idealne danie na obiad jak i kolację, a smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno ;).
Polecam!

"Twarzą w twarz z twarogiem" Zakład wydawnictw: Centralny Zarząd Przemysłu Mleczarskiego, Warszawa 1979
W książeczce oprócz przepisów znajdziemy kilka dobrych słów o twarogu oraz porady, np. co zrobić z kwaśnym twarogiem? "Nawet dziecko potrafi odróżnić lekko kwaskowy ser od sera kwaśnego. Co jednak zrobić gdy już zdarzyło nam się kupić ser kwaśny?... zawinąć go w pergamin, włożyć do wody i po kilku godzinach wyjąć. - Będzie słodki."

Składniki: 


Kruchy spód: 
- 200 g mąki (najlepiej krupczatki - ale ja dałam pszenną)
- 120 g zimnego, twardego masła
- 2 żółtka
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- szczypta soli

Mąkę posiekać nożem z masłem. Dodać resztę składników i szybko zagnieść wolne ciasto. Włożyć do lodówki.


Masa serowa: 
- 60 g masła
- 4 jajka
- 750 g sera twarogowego (zmielonego jak na sernik, można przetrzeć przez sitko, ja natomiast zmieliłam blenderem)
- pół łyżeczki soli
- posiekany koperek (można dodać do surowej masy serowej, ja posypałam sernik po upieczeniu)
- pół szklanki śmietany

Masło utrzeć na pianę z kolejno dodawanymi żółtkami. Do masy dodać zmielony twaróg, sól i na sztywno ubite białka. Dokładnie wymieszać.

Natłuszczoną tortownicę wyłożyć kruchym ciastem. Na ciasto wylać masę serową, a na wierzch rozsmarować kwaśną śmietanę. Placek wstawić do mocno nagrzanego piekarnika i piec w temeraturze ok. 180ºC przez 35-40 minut.

"Gdy nieco przestygnie kroić na porcje i podawać na ciepło, np. do filiżanki bulionu, czystej zupy pomidorowej, kufelka piwa, kieliszka wina lub wieczornej herbaty."

6 komentarzy:

  1. wygląda intrygująco ;]
    och, taki kremowy, delikatny. pysznie ;]
    i baardzo wykwintnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Na prawdę zachęcam! ;) było pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. och! Świetny!!! ale mi się spodobało! zapisuje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wow sernik na miare profesjonalisty! super.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetyczny sernik:) Oj skuszę się na niego:)

    OdpowiedzUsuń