czwartek, 1 września 2011

Marynistyczny tort malinowy.


Długa przerwa spowodowana była wyjazdem nad morze (wróciłam bogatsza o lekką opaleniznę i kilka książek kucharskich z wyprzedaży;)).
Tak się składa, że tuż przed wyjazdem robiłam tort marynistyczny (dla mamy koleżanki synka).
Bardzo podobny do Truskawkowego Tiramisu.

Truskawki zastąpiłam malinami, krem kawowy czekoladowym(do przełożenia blatów) i śmietankowym (do pokrycia wierzchu i boków), a gorzką czekoladę mleczną.
(Biszkopt i poncz bez zmian).


Krem: 
- 500g serka mascarpone
- 250g śmietanki kremówki (dałam 30%)
- 50 g czekolady mlecznej - rozpuszczonej w kąpieli wodnej i wystudzonej
- 5 łyżek cukru pudru

Schłodzoną kremówkę ubić (nie za długo by się nie zrobiło masło). Serek mascarpone zmiksować z cukrem, zmniejszyć obroty i dodać kremówkę. Ubjać tylko do połączenia składników. Podzielić krem do 2 naczyń. Do jednego z nich dodać roztopioną czekoladę (i dobrze połaczyć z kremem). (Krem nie powinien długo przebywać w ciepłym miejscu).

Ozdoby wykonałam z lukru plastycznego:
- 3 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżeczki glukozy
- 50 ml wody
- ok 800 g cukru pudru (możliwe że mniej ale lepiej mieć zapas)

Żelatynę rozpuścić w wodzie i mocno podgrzać (nie gotować!!!) dodać glukozę, dobrze wymieszać. Całość wylać na wcześniej przygotowany na blacie kopiec z cukru pudru - z dziura po środku. Najlepiej całość na początku mieszać łyżką gdyż masa mocno się klei. Całość dobrze zagnieść, ciągle podsypując cukrem pudrem tak by masa nie lepiła się do rąk i była plastyczna.
Gdy zaczyna wysychać można podlać trochę olejem (smarujemy nim również blat kuchenny np. przed wałkowaniem masy).
Masę przechowujemy w woreczku ponieważ szybko wysycha.
By uzyskać kolorowe ozdoby, do wody (przed dodaniem żelatyny) wsypałam barwnik. (Lepiej używać tych w proszku, te w płynie niszczą strukturę masy).
Pszczególne ozdoby łączyłam ze sobą gęstym lukrem.


8 komentarzy:

  1. Rewelacyjny! Wygląda przepięknie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szalenie efektowny, gratuluje pomyslu i wspanialego wykonania!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda rewelacyjnie! Trzeba mieć dużo cierpliwości przy takim torcie ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny! Wspaniałe kolory i detale, chciałabym kawałek z tą ostrygą i perłą w środku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiękny! Gratuluję talentu i cierpliwości!!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ładny torcik :) Pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń