czwartek, 29 września 2011

Śliwianki.


Śliwianki - śliwkowe wianki.

To ciasto to nic innego jak zmodyfikowany przeze mnie przepis na jagodzianki z ,,Polska na słodko" W. Jackowskiej. Trochę zmieniłam proporcje składników i nadzienie (jesienią czas na śliwki!.. pyszne słodkie węgierki).
Bułeczki są mięciutkie, dobrze wyrośnięte i puszyste, słodsze niż zwykłe buchty ceskie.
Dobrze smakują z nutką cynamonu.



Składniki:
- 4 1/2 szkl mąki
- 150 g cukru
- 150 g masła lub margaryny
- 50 g drożdży
- 3 jajka
- 1 szkl mleka
- cukier waniliowy lub aromat
- tłuszcz do blachy
- szczypta cynamonu
- odrobina cukru (do posypania śliwek)

Mąkę przesiać, mleko lekko podgrzać, tłuszcz roztopić i przestudzić. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wlać mleko, dobrze wymieszać, posypać 3 - 4 łyżkami mąki, odstawić w ciepłe miejsce. 1 jajo i 2 żółtka utrzeć z cukrem. Gdy drożdże zaczną się "ruszać" dodać do nich jajka, resztę mąki i tłuszcz. Ciasto dobrze wyrobić - 30 - 40 minut, aż będzie pulchne miękkie i zacznie odchodzić od dłoni. Przełożyć do miski, przykryć suchą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość. Ciasto rozwałkować, pokroić na długie pasy, układać połówki śliwek, sypać odrobiną cukru i cynamonu, zwijać w wianki/ślimaczki, układać na wysmarowanej tłuszczem okrągłej blasze. Blachę przykryć ściereczką i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec ok 20 min (do suchego patyczka) w temp 180ºC.

PS
Trzeba uważać by nie dać za dużo owoców ponieważ może wyjść zakalec lub ciasto może być miejscami surowe.
Można również śliwki wcześniej podsmażyć w garnku - by woda odparowała, dodać do nich cynamon i ew. troszkę cukru. Gdy zgęstnieją smarować na pasach z ciasta i zwijać w wianki/ślimaczki.





8 komentarzy:

  1. Wspaniała drożdżówka do odrywania ;) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudnie wyglądają, uwielbiam takie zawijańce:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wyglądają takie bułeczki:) chętnie bym zjadła jedną:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam ślimaczki z cynamonem, z malinami, ale nigdy nie pomyślałam o śliwkach! To musi smakować fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. dziękuje za komentarze
    polecam i smacznego! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. co to oznacza "Trzeba uważać by nie dać za dużo owoców" ... tak mniej więcej ile śliwek dajesz??

    OdpowiedzUsuń
  7. na pasku ciasta układam połówki śliwek - ok. 5 połówek na pasek i zwiajam to w ślimaczek

    OdpowiedzUsuń