wtorek, 6 września 2011

Rajskie jabłuszka.



Wiem, że to nie ciasto, ale smakowita ozdoba, która na pewno zagości na niejednym z moich wypieków.
Zawsze podobały mi się ozdobne owoce z syropów którymi dekoruje się torty.
Po wyprawie na "dzikie" owoce miałam właśnie okazję by zrobić kilka słoiczków rajskich jabłuszek.
Wyglądają bardzo dekoracyjnie i apetycznie, a syrop jest tak pysznie słodki...
...że ciągle oblizywałam maczane w nim paluchy;)).


Składniki:

- 1 kg rajskich jabłuszek
- 1,5 kg cukru
- łyżeczka imbiru
- ½ laski wanilii
- 1 dojrzała cytryna
- 100 ml rumu

I dzień: 

Jabłka umyć, drewnianą wykałaczką nakłuć głęboko aż do gniazd nasiennych (8 - 10 razy każde jabłko). Zagotować wodę (tylko tyle by przykryła jabłuszka) w garnku ze skórką waniliową (bez miąższu - potrzebny będzie potem), włożyć jabłuszka. Gdy zacznie się gotować dodać sok wyciśnięty z cytryny. Całość gotować na małym ogniu ok. 3 - 4 min (jabłka są bardzo delikatne i trzeba uważać by się nie przegotowały - bo popękają). Wyjąć łyżką cedzakową jabłka do drugiego garnka. Odebrać 3 szkl wywaru i zagotować je z 0,5 kg cukru. Takim gorącym syropem zalać jabłuszka i zostawić pod przykryciem do następnego dnia.

II dzień: 

Zlać syrop z jabłek do garnka, dodać 0,5 kg cukru, imbir i zagotować. Wrzącym znów zalać jabłuszka i pozostawić do nastepnego dnia.

III dzień: 

Wyjąć jabłka z syropu, dodać pozostały cukier, zagotować i delikatnie włożyć z powrotem jabłuszka. Całość gotować na bardzo małym ogniu aż jabłuszka staną się szkliste. Pod koniec dodać miąższ z wanilii.

Słoiki dobrze umyć i wyparzyć. Owoce przełożyć do słoików, zalać gorącym syropem (1-2 cm powyżej owoców), dodać łyżkę rumu. Słoiki dobrze zakręcić postawić do góry dnem i pasteryzować na sucho pod kocem.





3 komentarze:

  1. wyglądają jak wisienki ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają uroczo! Jak małe rubinki ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. są piękne, malutkie i zachwycają.

    OdpowiedzUsuń